Här nedan presenterar vi Hälsa-resans programpunkter & profiler. Kryssningen kommer att bjuda på ett smörgåsbord av olika föreläsningar, workshops och träningspass. Programpunkter och föreläsare kommer upp allt eftersom.

Vill du vara säker på att inte missa något? Anmäl dig till Hälsas Nyhetsbrev här>>

Just nu kan du se föreläsarna från 2017 års resa.

Föreläsare 2017

Den självläkande människan

Sanna Ehdin

Möt hälsopionjären som var först i Sverige med att sätta fokus på vår naturliga självläkning och som ägnat sitt liv åt att sprida hälsa och välmående! Sanna har kompletterat sin bok Den självläkande människan med Happy Heart-metoden. Lär dig den enkla metoden ombord för att använda hjärnans förmåga att utvecklas hela livet tillsammans med hjärtats enorma läkande kraft och din viljekraft. Det handlar om att öka kroppens egen motståndskraft i syfte att hålla sig frisk – vad man än utsatts för.

Sanna Ehdins, PhD, DEN SJÄLVLÄKANDE MÄNNISKAN kom ut år 1999 och blev en internationell succé. Hon har sedan dess skrivit 15 böcker om självläkning, kost, helhetshälsa och livsstilsändringar. Sanna har även ägnat 12 år åt biomedicinsk forskning .

Ta makten över dina hormoner!

Mia Lundin

Författaren till den banbrytande boken Kaos i kvinnohjärnan, föreläser om hur hormonerna styr vårt beteende och humör – och hur vi kan ta tillbaka kontrollen.

Hon har i sin roll som specialistsjuksköterska och barnmorska de senaste 25 åren behandlat tusentals kvinnor med hormonella rubbningar, pms och klimateriebesvär och på nära håll sett hur balansen kan återställas med en kombination av bioidentiska hormoner och kosttillskott.

Boosta hud & hår med naturens näringsbomber

Tia Jumbe

Författaren, ayurvediska hälsorådgivaren och yogaläraren Tia Jumbe håller en inspirerande föreläsning utifrån sin nya bok Boosta hud & hår med naturens näringsbomber.
Varje dag utsätter vi oss själva med en kraftfull kemikaliestorm. Duschkräm, schampo, ansiktsrengöring, hudkräm – våra helt vanliga produkter innehåller ämnen som forskning kopplar till en mängd svåra obalanser. En och en glider de under radarn för vad kroppen kan hantera – men vad händer när de blandas i kroppen?
Under den här inspirationsföreläsningen får veta varför du bör göra din skönhetsvård själv, men också hur du gör.

Modern näringslära – vad alla borde veta

Martin Brunnberg

Näringslära är en dynamisk vetenskap som hela tiden utvecklas. Det vi trodde vi visste för tio år sedan är idag inte längre lika självklara sanningar. I denna föreläsning går Martin igenom grunderna i näringslära, men ur ett nytt perspektiv. Hur påverkas förbränningen av det vi äter? Vad är sant angående viktbalans och viktreglering? Hur påverkas mättnaden av det vi äter? Dessa och många fler frågor besvaras under seminariet.
Martin Brunnberg är näringsfysiolog (master of Science, nutrition) och arbetar som utbildningsansvarig på Svenska Näringsakademin. Han har författat och medförfattat sju böcker inom området. Martin har bland annat varit skribent i tidningar som Body, Sportguiden, Fitness Magazine, Stark och Näringsmedicinsk Tidskrift.

AYURVEDA – VETSKAP OM LIVET

Eva Forsberg Schinkler

Vad behöver du för att må som bäst, hitta din kraft och leva i balans? Här får du hjälp att ta första steget för en långsiktig förändring! Ayurveda betyder ”vetskap om livet” och filosofin bygger på att kropp och sinne har intelligens och vet hur de ska läka och balansera. Eva föreläser med passion om hur du enkelt kan skapa vardagsrutiner som gör skillnad och börja använda dig av dina styrkor för att leva livet lättare.

Eva har gedigen utbildning i Ayurveda, från Sverige, USA och Indien och är förankrad i naturvetenskapen, som sjuksköterska samt utbildad i beteendemedicin och hälsopsykologi och i internationell folkhälsovetenskap och epidemiologi.

Livsviktigt – för ett långt, friskt liv

Mai-Lis Hellénius

Vår livsstil betyder mer för vår hälsa än forskarna trodde för bara några år sedan. Livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius från karolinska institutet hjälper oss att sålla bland råden om stress, matens och rörelsens betydelse.
En liten förändring kan ge stor effekt på välmående och hälsa – och det aldrig är för sent!

Mai-Lis Hellénius är professor i allmänmedicin, med inriktning på kardiovaskulär prevention och fokus på livsstil. Hon är även överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Populärt går hon under epitetet livsstilsprofessor.

Träna insidan!

Christina Stielli

Blir livet inte roligare än så här?
Christina Stielli, utsedd till årets talare, berättar naket och ärligt om hur hon klarade skiten i sitt liv – och om hur du kan hantera den i ditt liv.
Du får hjälp att hitta din inre styrka och glädje ¬– och rustar dig för att klara motgångar och nå framgångar. Hur kan hjärnforskningen hjälpa oss när vi möts av motgångar? Christina ger oss träningsprogram med konkreta verktyg för ett lyckligare liv. Det blir mycket skratt och igenkänning.

Mat för livsenergi

Janesh Vaidya

Vi har egentligen allt vi behöver runt omkring oss för att kunna leva hälsosamt. Men hur använder vi det? Vi fyller våra bilar med den bästa bensinen – men våra magar ofta med snabbmat. När vi fattar beslut och gör våra val i vardagen glömmer vi ofta de grundläggande sanningarna. Janesh föreläser engagerande om både den fysiska kosten och den mentala input som våra kroppar dagligen behöver för att vi ska nå maximal hälsa och livsenergi.

Yoga som redskap för bättre hälsa

Per Söder

Per Söder är kundaliniyoga-lärare och har utvecklat migränyoga för att ge människor med svårare huvudvärk ett verktyg för att hantera sin smärta. Per kommer att berätta om sin yogafilosofi där yoga blir ett praktiskt redskap i vardagen för att upprätthålla och återställa hälsa. Han kommer att förena yogans praktiska sidor med den mer andliga dimensionen i Kundaliniyoga och kommer även bjuda på praktiska övningar.

Per Söder har skrivit böckerna Migränyoga och Stressyoga.

Växtbaserad kost- överträffar mediciner?

David Stenholtz.

Visste du att växtbaserad kost ofta överträffar mediciner när det gäller att förebygga och behandla västvärldens vanligaste sjukdomar? Och att kosten är avgörande för om vi utvecklar en ärftlig sjukdom eller inte? David Stenholtz är onkolog och ordförande i Läkare för framtiden – och är själv vegan. Här berättar han hur vi ska äta – och inte äta – för att leva friska, länge.

David Stenholtz är onkolog, ordförande i Läkare för framtiden och Hälsas läkarexpert.

ANTIINFLAMMATORISK KOST

Ulrika Wahlstedt, Masesgården

Maten är vår medicin. God hälsa börjar i mage och tarm.
Ulrika behandlar ämnet Syra-bas balansen i kroppen som är viktig för hälsan. De flesta av oss har ett för lågt pH-värde i kroppen som en konsekvens av livsstil och levnadsvanor.
Syraöverskott i tarmarna kan visa sig i form av uppblåsthet och svullen mage men orsakar också lokala inflammationer, led- och muskelvärk.
Ulrika guidar dig till små förändringar i din kost som gör stor skillnad för din hälsa.

Mindre stress – mer energi

Inger Erland Tångring
Foto: Crelle
Stress och utmattningssymptom är ett stort och växande problem idag. Men det finns mycket du själv kan göra för att må bättre! KBT-terapeuten och sjuksköterskan Inger har hjälpt många människor tillbaka till ett aktivt liv. Hennes föreläsning hjälper dig att hitta nycklarna till en hållbar livsstil och mer energi. Den handlar bland annat om hur du skapar balans i tillvaron, vad du ska äta för att få mer energi, sömnens betydelse och hur du skapar goda sömnrutiner och mindfulness som verktyg för återhämtning.

Frisk hud hela livet

Susanne Hovenäs

Hälsas skönhetsredaktör Susanne Hovenäs är expert på ren skönhet. Hör henne berätta om hur maten du äter påverkar din hy – och varför du ska välja hudvård som är lika ren som din mat.

Drivkraft och motivation till förändring

Susanne Dalsätt

Inspiratören och motivatören Susanne har genom sina föreläsningar hjälpt tusentals människor att hitta drivkraft och motivation till förändring.
På ett underhållande och ärligt sätt delar hon med sig av sin resa från överviktig sockerberoende soffpotatis till ett liv med hållbar hälsa i fokus.
Hur gör man för för att hitta rätt i djungeln av kostråd och kraft till hållbara hälsovanor som håller livet ut?
Susanne ger dig med mängder med värdefulla verktyg, en hel del aha upplevelser och flera goda råd om både mat, motion och kanske det viktigaste av allt MOTIVATION.

Allt du vill veta om gluten

Ellinor Ladenberg

Sverige har den högsta siffran på glutenkänslighet och celiaki i hela världen. Varför mår så många dåligt av gluten? Borde vi alla undvika gluten – eller är glutenfritt bara en hype?
Även nya vetenskapliga studier har sett samband mellan gluten och autoimmuna sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 1 bl.a. I föreläsningen av Ellinor kommer hon att reda ut begreppen och svara på några viktiga frågor om just gluten. Och om du vill äta glutenfritt – hur börjar du?

Ellinor är utbildad inom närings- och funktionsmedicin och klinisk nutrition i Sverige och USA. Hon arbetar med företag och privatpersoner inom hälsa och är en uppskattad föreläsare bland allmänheten.

7 goda vanor som förändrar ditt liv

Ann Askenberger

Lever du det liv du vill – eller låter du förväntningar styra din vardag?
Har du för lite tid för det som gör ditt liv meningsfullt. De 7 goda vanorna är tidlösa, enkla levnadsvanor som förbättrar dina relationer, både till dig själv och andra genom medvetna val, verktyg som du direkt kan börja applicera i ditt liv för att skapa den förändring du vill ha.
Du kommer få lyssna på Ann Askenberger från utbildningsföretaget FranklinCovey, coach och expert inom personlig utveckling och ledarskap.

Ann har många års erfarenhet av att utveckla människor att bli sina bästa jag och frigöra sin fulla potential, både i jobb och privatliv.
Välkommen på en 60-minuters inspirerande resa!

Övriga programpunkter

Träna med din egna kroppsvikt

Elsa Boqvist

Elsa Boqvist arbetar sedan två år tillbaka på Rosa Skrot som PT och Gruppträningsintruktör. Hon har arbetat med över hundra kvinnor och arbetar aktivt med ett stort antal kunder i åldrarna 19 år till 74 år.

Genom sin kunskap, sitt anatominörderi, sin lyhördhet och professionalism är Elsa en mycket omyckt PT. Elsa kommer att bjuda er på rolig, utmanade och skonsam kroppsviktsträning, som definitivt ger rörelseglädje! Ett utmärkt komplement till både yoga och pilates. Vi på Rosa Skrot lägger stor vikt vid att alla skall kunna delta och hjälper alltid till med att anpassa övningarna till dig, det skall vara svettigt och jobbigt men aldrig göra ont.

Yoga med Hälsas egna redaktion!

Helen och Anandh Pillay

Helen och Anandh är utbildade lärare i Hatha yoga, en fysisk yogaform som stärker dig och gör dig smidigare. Andningen i kombination med fysiska och kontrollerade yogapositioner ger avslappning men också återhämtning. Det är därför du mår så bra efter att ha yogat!

På Hälsa-resan kommer Helen och Anandh att guida dig i yogapass som passar alla.

QIGONG – FYSISK OCH MENTAL TRÄNING

Fia Hobbs

Prova på qigong, en träningsform som innehåller allt från mjuka till mer dynamiskt krävande rörelser. Du övar upp balans, koordination och smidighet och får lära dig hur du kommer i kontakt med din qi (energi) för att fysiskt känna den.
Fia Hobbs har närmare 30 år av qigongträning bakom sig och är utbildad i Kina, Japan och USA. Hon kombinerar qigong med meditation och mindfulness och använder sig av det i sitt arbete som kropps- och samtalsterapeut.

Klangmeditationer

Annika Lynton

Starta dagen med en unik meditationsresa tillsammans med Klang- och Quartzkristallskålar, där tonerna och vibrationerna från skålarna leder dig djupare in i dig själv där du snabbt kommer in i ett tillstånd av djup återhämtande avslappning. Allt du behöver göra är att ligga (sitta) ner bekvämt och ta emot de läkande vibrationerna och tonerna.
Annika arbetar idag med olika alternativa behandlingsformer där grunden handlar om att hitta balans i sig själv och få ökad förståelse för sin inre resa.

Vinprovning – Genuina smaker!

Tryffelsvinet

Följ med på en spännande resa och upplev vinets fantastiska värld! Under vår vinprovning får du prova fyra viner som speglar odlingsplatsen, jordmånen, vädret och inte minst druvans egen karaktär. Du får även följa vinets historia och ursprung. Vi snackar äkta ursprungstypiskt genuina viner utan krusiduller från ledande ekologiska och biodynamiska producenter. Vem vet, kanske hittar du här en ny favorit?

Magnus Carlsson

Artist

På söndagskvällen kommer vi få njuta av härlig musik och dans av Magnus Carlsson – en av Sveriges mest populära och folkkära artister.